Ruimzichtbrillen (goggles)


Bescherm je kwetsbare ogen
Chemische stoffen, metaaldeeltjes, UV-straling, fijnstof, gruis, houtsplinters, stompe en scherpe voorwerpen... een oog kan supersnel beschadigd raken. In bijna alle gevallen is preventie zooooo enorm eenvoudig: draag oog- en/of gelaatsbescherming!

Geen concessies aan veiligheid, ergonomie en comfort
Bescherming van je gezichtsvermogen is absolute prioriteit. Maar even belangrijk is het draagcomfort. Als je veiligheidsbril niet ergonomisch en dus niet comfortabel is, dan draag je 'm niet. Ook al is de bescherming nog zo goed. Daarom kennen al onze oog- en gelaatsbeschermingsproducten de hoogste visuele klasse en zijn ze ergonomisch optimaal afgestemd op jou als drager. Veiligheid en ergonomie zijn bij Safety Trading onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Zoek je een enorm goedkope en/of disposable ruimzichtbril?
Zoek dan elders, want wij doen er niet aan. Het dragen van veiligheidsbrillen van slechte kwaliteit is op termijn niet alleen slecht voor je gezichtsvermogen maar leidt ook tot:
+ concentratieverlies
+ snellere vermoeidheid
+ verminderde productiviteit en motivatie
+ hoofdpijn
+ risico voor jezelf en anderen

Wat is een ruimzichtbril?
Een ruimzichtbril (a.ka. goggles) heeft een extra beschermrand en sluit volledig aan op je gezicht, eigenlijk net als een duikbril.

Ten opzichte van gewone veiligheidsbrillen bieden ruimzichtbrillen daardoor extra bescherming. Gevaarlijke materialen kunnen simpelweg je ogen niet meer bereiken... althans... bijna niet. Bij ruimzichtbrillen met ventilatie (hetgeen beslaan tegengaat) is hier nog wel kans op.

Tips & Tricks oog- en gelaatsbescherming

Gebruik een brillenetui / brillenkoker, poetsdoek en zonodig brilkoord
Niet alleen om lang met je veiligheidsbril te doen, maar ook om 'm te beschermen tegen krassen en vuil. Een veiligheidsbril zonder optimaal en onverstoord zicht brengt jou en anderen in gevaar. Gebruik daarom de juiste accessoires.

Waar moet een veiligheidsbril aan voldoen?
Lens- en montuurmarkeringen, Europese Normeringen... pff, wat een gedoe.

Als je er niet in thuis bent, kan het kiezen van een veiligheidsbril die aan de correcte veiligheidseisen voldoet een hele opgave zijn. Het lijkt af en toe wel algebra. Het is dan ook enorm verstandig om je goed voor te laten lichten. Wij hebben de zoekfilters erop ingericht en hebben ook bij ieder oog- en gelaatsbeschermingsartikel een uitgebreide uitleg staan. Daaruit kun je opmaken waarvoor een product wel en niet geschikt is. Dat helpt je wellicht voldoende op weg, maar je kunt ons natuurlijk altijd om meer hulp vragen. En als wij niet direct een antwoord voor je hebben, roepen we de hulp in van ons uitgebreide netwerk aan specialisten.

Alle veiligheidsbrillen in ons assortiment voldoen tenminste aan de EN 166 normering (de basisnorm voor veiligheidsbrillen). Deze normering omschrijft alle testen die een veiligheidsbril moet kunnen doorstaan. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken, moet er een minimale materiaalsterkte zijn, de optische zuiverheid van de brilglazen wordt beschreven, alsmede het effect van veroudering en de vuurbestendigheid.

Voor meer geavanceerde veiligheidsbrillen gelden aanvullende eisen. Zo moeten lasbrillen voldoen aan EN 169, bevatten brillen met de EN 170 normering UV-filters, brillen met een infrarood-filter moeten voldoen aan EN 171 en de EN 172 norm behandelt de eisen aan veiligheidszonnebrillen.

In bepaalde werksituaties biedt alleen een veiligheidsbril onvoldoende bescherming. Voor producten die je volledige gelaat beschermen kun je terecht bij ons assortiment gelaatsbescherming.

Lensmaterialen
De meest gebruikte lensmaterialen zijn polycarbonaat, acetaat en mineraal glas. Al deze materialen hebben hun voor- en nadelen.

Polycarbonaat
+ Lichtgewicht
+ Hoge impactbestendigheid
- Vaak minder bestand tegen chemicaliën
- Enigszins krasgevoeliger dan glas (bijna alle polycarbonaten veiligheidsbrillen die wij leveren hebben wel een aanvullende anti-kras coating)

Acetaat
+ Lichtgewicht
+ Goede bestendigheid tegen chemicaliën
- Minder hoge impactbestendigheid
- Krasgevoeliger dan glas

Mineraal glas (chemisch of thermisch gehard glas)
+ Krasbestendig
+ Chemisch bestendig
- Minder impactbestendig
- Relatief zwaar
- Gevoelig voor het inbranden van vonken (bij bijvoorbeeld slijpwerkzaamheden)