Zorg voor je voeten en je schoenen


Je krijgt wat je geeft

Wil je dat je schoenen lang functioneel en representatief blijven? En wil je je voeten in optimale topconditie houden? Dan zijn de onderstaande tips en adviezen iets voor je. Als je goed voor je voeten en schoenen zorgt geven ze die liefde terug aan je.

Je voeten zijn letterlijk en figuurlijk de basis van je lichaam. Problemen aan je voeten en het dragen van kwalitatief slechte en/of slecht onderhouden schoenen leiden op termijn onherroepelijk tot problemen aan de rest van je lichaam. De keuze voor de juiste schoenen en een goed onderhoud van deze schoenen helpen je voeten in goede conditie te houden en de levensduur van je schoenen te verlengen.

Je krijgt wat je geeft

Wil je dat je schoenen lang functioneel en representatief blijven? En wil je je voeten in optimale topconditie houden? Dan zijn de onderstaande tips en adviezen iets voor je. Als je goed voor je voeten en schoenen zorgt geven ze die liefde terug aan je.

Je voeten zijn letterlijk en figuurlijk de basis van je lichaam. Problemen aan je voeten en het dragen van kwalitatief slechte en/of slecht onderhouden schoenen leiden op termijn onherroepelijk tot problemen aan de rest van je lichaam. De keuze voor de juiste schoenen en een goed onderhoud van deze schoenen helpen je voeten in goede conditie te houden en de levensduur van je schoenen te verlengen.

Algemene tips en adviezen

Algemene voetentips

Was je voeten elke dag
Was je voeten elke dag. Dat kan onder de douche of met warm water. Gebruik daarbij bij voorkeur geen zeep, of anders maximaal een neutrale zeep. Vergeet niet om je voeten goed te drogen na het wassen, vooral tussen je tenen (dat voorkomt eventuele schimmelinfecties).

Uittrekken die pattas!
Loop zoveel mogelijk op blote voeten. Niet op je werk natuurlijk, maar wel als je thuis bent. Eigenlijk zijn onze voeten helemaal niet ontworpen om opgesloten te zitten in schoenen. Door zoveel mogelijk blootvoets te lopen geef je het 'mechaniek' van je voeten de kans om zoveel mogelijk in de natuurlijke stand te blijven. Daarnaast kunnen je voeten lekker doorluchten.

Knip je teennagels recht af
Knip je teennagels niet mooi rond, maar zorg voor rechte hoeken en knip ze niet te kort. Je voorkomt dan dat ze ingroeien.

Draag de juiste sokken
Sokken zijn misschien wel de meest onderschatte kledingstukken. Een goede sok maakt het verschil tussen wel of geen blaren en in sommige gevallen zelfs tussen wel of geen voetschimmel. Daarnaast zorgen kwaliteitssokken ook voor aanvullende steun. Met goede sokken ben je beter beschermd tegen trillingen, wrijving en druk.

Sokken zijn de beschermlaag tussen je huid en je schoenen. Deze laag beschermt je voeten en zorgt ervoor dat je comfortabel blijft bewegen en lopen. Goede sokken beschermen je voeten tegen kou en warmte en voeren vocht snel af van je huid.

Gebruik kwalitatieve voetverzorgingsproducten
Wanneer je weinig tot geen problemen aan je voeten hebt (denk aan problemen als eeltvorming, droge voeten, zweet- en/of stinkvoeten en kloven) mag je jezelf gelukkig prijzen.

Wanneer je wel wat issues hebt zou je kunnen overwegen kwalitatieve voetverzorgingsproducten te gebruiken.

Algemene schoenentips

Twee, dan doe je er (veel) langer mee
Als je je werkschoenen fulltime gebruikt is het aan te raden om tenminste twee paar aan te schaffen en dagelijks afwisselend te gebruiken. Werkschoenen krijgen nogal wat te verduren. Nu kunnen ze best veel hebben, maar er zijn nogal wat omstandigheden met negatieve invloed op levensduur, hygiëne en comfort.

Wist je dat een actief mens per dag gemiddeld zomaar 8.000 tot 10.000 stappen doet (ongeveer 7 kilometer)? En wist je dat je tijdens een drukke werkdag zomaar 250 milliliter zweet per voet produceert? Zweet bevat zouten die invloed hebben hebben op het bovenwerk, lijmverbindingen en stiksels.

Met name in de horeca wordt veel gewerkt met oliën en vetten welke vaak hoge PH-waarden (zuren) kennen. Zuren 'vreten' aan schoenmaterialen.

Bij werkomgevingen waar de vloeren frequent gereinigd worden, is de invloed van schoonmaakchemicaliën niet te onderschatten. Ook deze middelen zijn geen vrienden van schoenmaterialen. De levensduur wordt serieus verhoogd wanneer een paar schoenen na een dag intensief gebruik de kans krijgt om vocht, zouten, zuren en chemicaliën ‘uit te wasemen’. Het materiaal wordt dan niet verstikt door allerlei externe factoren.

Met andere woorden: om de dag van schoenen wisselen. Beter voor je schoenen en vooral veel beter voor je voeten.

DOEN!
Einde werkdag eventjes afnemen
Neem je schoenen aan het einde van je werkdag even af met een licht vochtige doek of een beetje absorberend papier. Daardoor haal je vervelende stoffen als zuren, zouten en chemicaliën weg waardoor deze niet kunnen blijven 'vreten' aan je schoenen.

Zorg er vooral voor dat dat de rand tussen de zool en het bovenwerk goed schoon is. Hier kan vuil snel intrekken en daardoor beschadigen het leer, stiksels en lijmverbindingen snel.

Poetsen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: blijf poetsen! Je schoenen regelmatig poetsen met goede schoenencrème voorkomt niet alleen dat het leer uitdroogt, maar houdt het ook soepel en en duurzamer.

Absorberend papier of schoenspanners gebruiken
Gun je schoenen goede schoenspanners of een prop absorberend papier als je ze wegzet. Dat voorkomt vouwen, scheuren en barstjes die anders na slechts een paar dagen je schoenen ontsieren. De spanners houden je schoenen in vorm. Wanneer je losjes een prop absorberend papier of een kwalitatief hoogwaardige houten schoenenspanner gebruikt wordt het vocht uit je schoenen opgenomen. Haal wel eerst even de inlegzolen uit je schoenen.

NIET doen!
Teveel poetsen
Poets je schoenen niet elke dag en gebruik geen dikke laag schoencrème. Je verstikt daardoor het leer waardoor het niet meer kan ademen. Het beste is om je schoenen na vijf tot zeven gebruiksdagen opnieuw te poetsen.

Op of bij de verwarming (of een andere hittebron) laten drogen
Laat natte schoenen nooit bij een warmtebron drogen maar op kamertemperatuur. Het leer zal anders gaan barsten! De schoenen vullen met oude kranten zorgt ervoor dat het papier het vocht absorbeert en onttrekt aan het leer. Dit houdt tevens je schoenen langer in de juiste vorm, ook als je ze langer opbergt (hoewel schoenenspanners in dat geval beter zijn).

Leervet of -olie gebruiken
Leervetten en -oliën tasten lijmverbindingen aan en met name de stootranden raken daardoor los. Leervet of -olie dringt te diep in het leer waardoor het te soepel wordt en de schoen zijn noodzakelijke stabiliteit verliest. Ook stiksels worden aangetast en reparaties in de toekomst worden ernstig belemmerd. Onderhoudsmiddelen moeten vooral een oppervlakkige werking hebben zodat het leer z'n ademend vermogen niet verliest.

Schoenenonderhoud

Onderhoud gladlederen schoenen

Ongeveer 1 x per week
Poets je schoenen 1 x per week of elke 5 à 6 gebruiksdagen.

Schoon en droog
Zorg dat je schoenen schoon en droog zijn voordat je ze gaat behandelen.

Het liefst een dag van tevoren
Behandel je schoenen bij voorkeur 1 dag voor gebruik. Dan kan het onderhoudsmiddel goed intrekken.

Gebruik een leer conditioner
Behandel je schoenen met een leer conditioner in crème of vloeibare vorm. Om de kleur van het leer te behouden kun je de schoenen behandelen met een schoenpoets of schoencrème op kleurbasis.

Niet teveel gebruiken
Smeer je schoenen niet met een enorm dikke laag in. Daardoor verstop je de poriën en kan het leer niet goed ademen.

Goed inwrijven en goed in laten trekken
Wrijf de conditioner in met een zachte doek of borstel of een sponsje. Goed inwrijven heeft een beter resultaat dan dik insmeren. Laat het goed intrekken. Voor gebruik kun je schoenen nog even afwrijven met een doek om overtollige conditioner te verwijderen.

Eventueel voorzien van een waterafstotende spray
Om het leer van je schoenen te voorzien van een waterafstotend laagje, kun je ze nog behandelen met een waterafstotende spray. Deze bevat waterafstotende bestanddelen die de levensduur van het leer kunnen verlengen.

Glans
Voor extra glans kun je, na het insmeren en intrekken van schoenpoets, je schoenen oppoetsen met een nylon panty of een speciaal glansborsteltje.

Onderhoud nubuckleren schoenen

NIET poetsen!
Als je schoenen met een bovenwerk van nubuckleer snel naar de gallemiezen wilt helpen, dan moet je ze vooral poetsen. Maar in alle andere gevallen is het niet handig om nubuckleer te poetsen.

Nubuck is leer dat lichtjes is opgeschuurd waardoor er eigenlijk hele kleine haartjes ontstaan. Het lijkt sterk op suède, maar is wat robuuster en heeft een stoerdere look & feel. Als je nubuck zou insmeren met schoenencrème worden de haartjes hard waardoor de kwaliteit serieus vermindert. Daarnaast blijft er van de mooie look & feel weinig meer over. Nubuck leer heeft open poriën en is daardoor - wanneer je het niet goed behandelt - gevoelig voor vet, vuil, vocht en tranpiratie.

Eerst schoonmaken
Zorg dat de schoenen goed droog zijn en veeg je schoenen voorzichtig schoon met een licht vochtige doek, een zachte borstel of een echte suèdeborstel. Met 'voorzichtig vegen' bedoelen we ook echt voorzichtig: niet hard gaan wrijven, want dan druk je het vuil of vocht juist in het leer.

Veeg altijd in dezelfde richting. Anders gaan de haartjes door elkaar staan.

Behandelen met spray
Spuit je schoenen in met een nubuck / suède spray.

Gebruik geen andere middelen! Deze zijn niet geschikt voor nubuckleer.

Onderhoud schoenen met een kunstleren bovenwerk

Kunstleer is vaak van microvezels en/of synthetisch materiaal gemaakt en heeft veel minder onderhoud nodig dan echt leer. Je ziet microvezel werkschoenen steeds meer omdat het vaak zorgt voor een betere ventilatie dan echt leer en vaak is het ook hygiënischer.

Om je kunstleren schoenen schoon te maken gebruik je lauw water en een zachte doek.

Kunstleren schoenen poetsen met een schoenpoetsmiddel heeft niet zoveel zin want het kunstleer neemt dit niet tot bijna niet op. Je kunt wel een onderhoudsspray overwegen. Dat heeft een vuilwerende werking. Maar pas op: er bestaan sprays die te agressief zijn en daarmee de kwaliteit van je schoenen aantasten. Schoonmaken met water is de veiligste optie.

Onderhoud schoenen met een textielen of synthetisch bovenwerk

NIET in de wasmachine
Het is niet verstandig om je schoenen met een textielen/synthetisch bovenwerk in de wasmachine te stoppen. Zelfs als een fabrikant adverteert met iets als 'deze schoenen kun je wassen in de wasmachine' adviseren we je om het nooit te doen.

De kunststoffen en rubberen materialen die verwerkt zijn in je schoenen kunnen krimpen en het loopt verdraaid lastig als je zolen opeens kleiner zijn dan je voeten.

Lauw water en een beetje zeep
Als je schoenen over zo'n beetje de hele oppervlakte vies zijn, dan kun je ze het beste onderdompelen in een emmer lauw water met een milde zeep of shampoo. Haal wel eerst even de veters en de inlegzolen eruit. Vervolgens wrijf je ze op met een doek of een zachte borstel.

Als je schoenen niet enorm vies zijn maar een paar vlekjes hebben, hoef je ze niet onder te dompelen. Als de vlekken zich op het grote oppervlak bevinden, gebruik je het best een stofdoek. Hiermee wrijf je, eventueel nadat je de doek met water hebt bevochtigd, over de vlek. Zitten de vlekken rond de naden, gebruik dan een zachte tandenborstel. Door deze te bevochtigen en er vervolgens mee over de vlek te poetsen, verdwijnen de vlekken.

Het reinigen van de binnenkant van je schoenen

Je kunt de binnenkant van je schoenen op meerdere manieren schoon en fris maken. Van oma's trucjes tot een spuitbus. Het gaat niet alleen om zichtbaar vuil. Met het goed schoonmaken van de binnenkant van je schoenen zorg je ook dat bacteriën geen kans krijgen.

Zorg voor goede en droge sokken
Het belangrijkste bij het schoonhouden van het interieur van je schoenen is om ervoor te zorgen dat je voeten droog blijven. Bacteriën houden van warmte en vocht en daarin kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Draag dus bij voorkeur sokken die gemaakt zijn van materialen die je voeten drooghouden. Dat zijn geen katoenen sokken zoals veel mensen denken. Katoen voelt wel koel aan de voeten en het ventileert goed, maar het nadeel van katoen is dat het vochtig blijft. Wol daarentegen kan wel heel veel vocht opnemen zonder dat je voeten vochtig of klam blijven. Sokken gemaakt van een mengsel van wol en katoen zijn ook in de zomer niet te warm en een prima optie wanneer je je voeten lekker fris wilt houden.

Lucht
Je hebt het minste werk door je schoenen elke keer na het dragen te luchten. Als het kan haal je de binnenzool uit je schoenen en laat je de schoenen en binnenzolen luchten. Des te droger je schoenen, des te minder je last hebt van nare luchtjes. Zet je schoenen nooit bij een warmtebron, zoals de verwarming of in de zon. Dan droogt het leer of ander materiaal te snel uit. Gewoon aan de lucht drogen is het beste voor je schoenen. Trek je schoenen pas weer aan als ze helemaal droog zijn. Zo geef je de bacteriën die nare luchtjes veroorzaken geen kans.

Zuiveringszout (baking soda)
Een pak zuiveringszout haal je voor een paar Euro. Gooi een flinke hoeveelheid in je schoenen en schud deze goed heen en weer totdat alles door het zout is aangeraakt. Vervolgens vul je nog wat zout bij en laat je je schoenen een nacht staan. De volgende dag gooi je het zout weg en haal je de stofzuiger door je schoenen.

Stoomreiniger
Mocht je een stoomreiniger hebben, dan is deze perfect om de binnenkant van je schoenen schoon te maken. Let er wel op dat je je schoenen niet langdurig blootstelt aan hoge temperaturen.

In de vriezer
Stop je schoenen in een plastic zak en leg ze een dag of een paar dagen in de vriezer. Bacteriën en schimmels overleven dat niet.

Gebruik goede schoenverzorgingsproducten

Als je goed voor je schoenen wilt zorgen is het verstandig om kwalitatieve schoenverzorgingsproducten te gebruiken.


HULP OF ADVIES NODIG?

We zijn er voor je! Of het nu gaat over je bestelling of advies over de artikelen die het beste bij jouw werkomstandigheden passen: we staan aan je zijde met raad, daad en een vriendelijke glimlach.

Maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 17:00

+31 (0)70 358 5030

info@safetytrading.nl